Υπεύθυνες Προμήθειες και Διαχείριση Εφοδιαστικής Αλυσίδας

Η διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας είναι, σήμερα, εξίσου ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή που δραστηριοποιούνται ή τα προϊόντα / υπηρεσίες που προμηθεύονται και αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς.

Διαφορετικοί προμηθευτές συμμετέχουν στη διαδικασία προμηθειών, δημιουργώντας ένα μοντέλο, μέσω του οποίου γίνεται η διαχείριση υλικών, προϊόντων, υπηρεσιών, συστημάτων και πληροφοριών, που οδηγούν στην παροχή του τελικού προϊόντος στον πελάτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες πιέσεις που πηγάζουν από τις τρέχουσες οικονομικές, περιβαλλοντικές, χρηματοοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες στην παγκόσμια αγορά, είναι επιτακτική η ανάγκη ύπαρξης μίας πολιτικής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς η επιτυχημένη εφαρμογής της αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά που δραστηριοποιείται η εκάστοτε εταιρεία.

Ο Όμιλος ΟΤΕ αναγνωρίζει αυτές τις προκλήσεις και έχει δημιουργήσει ένα στρατηγικό πλαίσιο για τη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας, το οποίο θα του επιτρέπει να:


  • καθορίζει πρότυπα και απαιτήσεις, ενσωματώνοντας τη Δέουσα Επιμέλεια στην επιχειρηματική στρατηγική και στις επιχειρησιακές λειτουργίες

  • παρακολουθεί και αξιολογεί τις επιπτώσεις και τους κινδύνους στην εφοδιαστική αλυσίδα και στους συνεργάτες του

  • προλαμβάνει και αποκαθιστά το αντίκτυπο που προκύπτει από τους κινδύνους

  • επικοινωνεί με διαφανή τρόπο τα αποτελέσματα και τον τρόπο αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
     

Στόχος του πλαισίου αυτού είναι να:


  • μεγιστοποιεί την ποιότητα και την αξία του τελικού προϊόντος, με το ελάχιστο δυνατό κόστος

  • βελτιστοποιεί τους όρους και τις προϋποθέσεις συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση της επίδοσης όλων των εμπλεκόμενων μερών

  • συνεργάζεται στενά με το δίκτυο προμηθευτών του, προκειμένου να αναγνωρίζονται άμεσα οι αλλαγές στην τεχνολογία και την οικονομία και, στη συνέχεια, να διαμορφώνονται τα αντίστοιχα σχέδια δράσης και προσαρμογής

  • διασφαλίζει την λειτουργία των προμηθευτών σύμφωνα με εμπορικά και περιβαλλοντικά πρότυπα, εξετάζοντας τις σχετικές πιστοποιήσεις τους

  • διατηρεί ένα δυναμικό δίκτυο επικοινωνίας με όλα τα μέρη της αλυσίδας προμηθειών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προληπτική αντίδραση σε πιθανές αλλαγές / απειλές της αγοράς

  • αποφεύγει τους κινδύνους που απορρέουν από τη συνεργασία με προμηθευτές που παρουσιάζουν ανήθικη ή παράνομη συμπεριφορά ή / και δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Για θέματα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεργάζεται και με τη Deutsche Telekom, η προσέγγιση της οποίας αξιολογείται πολύ θετικά από σχετικούς οίκους αξιολόγησης (π.χ. S&P SAM).

SuppliersManagementLifestyle

Εφοδιαστική Αλυσίδα

Οι σύγχρονες αλυσίδες εφοδιασμού καλούνται να αντιμετωπίσουν ένα σύνολο παγκοσμίων προκλήσεων σε ένα δυναμικά μεταβαλλόμενο περιβαλλοντικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο. Οι βιώσιμες εφοδιαστικές αλυσίδες (sustainable supply chains) χαρακτηρίζονται από μειωμένο περιβαλλοντικό αντίκτυπο, υποστηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη των εταίρων τους και προάγουν κοινωνικά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της παιδικής εργασίας, η έμφαση στην υγεία και ασφάλεια, και εν γένει η προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων και των εργασιακών σχέσεων.

Η ανάπτυξη και διατήρηση μίας εφοδιαστικής αλυσίδας με προστιθέμενη αξία για τον Όμιλο, με οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά υπεύθυνες μεθόδους και πρακτικές, αποτελεί μία συνεχή πρόκληση, εναρμονισμένη με το όραμα του Ομίλου.

Οι προμηθευτές του Ομίλου αποτελούν σημαντικούς εταίρους για την επίτευξη των επιχειρηματικών στόχων, που θα διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξή του. Στον Όμιλο ΟΤΕ διαθέτουμε καταλόγους συναλλασσόμενων προμηθευτών οι οποίοι, το 2023, περιλάμβαναν 1.130 συναλλασσόμενους προμηθευτές για τον ΟΤΕ, 543 για την COSMOTE και 177 για τη ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Στους καταλόγους καταγράφονται τόσο πολυεθνικές όσο και τοπικές εταιρείες.
 

Πολιτική Προμηθειών

Στον Όμιλο OTE αναγνωρίζουμε ότι η διάχυση βασικών αξιών και προτύπων στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό της υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς.

Εδώ και χρόνια, στον Όμιλο OTE ακολουθούμε κοινή Πολιτική Προμηθειών, στο πλαίσιο της οποίας καθορίζονται όλοι οι όροι και οι κανονισμοί, σύμφωνα με τους οποίους πραγματοποιούνται οι προμήθειες. Οι βασικοί στόχοι της Πολιτικής Προμηθειών είναι:


  • Η βελτιστοποίηση της προστιθέμενης αξίας σε όρους κόστους, ποιότητας και χρόνου

  • Η διασφάλιση της διαφάνειας μέσω της αξιολόγησης των προμηθευτών

  • Η συμμόρφωση με τη διεθνή Πολιτική Προμηθειών της DT

Η Πολιτική Προμηθειών δεν κάνει διάκριση μεταξύ, τοπικών και μη, προμηθευτών. Ωστόσο η στήριξη τοπικών προμηθευτών αποτελεί κοινή πρακτική μεταξύ των εταιρειών του Ομίλου. Στόχος μας είναι η έγκαιρη εξόφληση των προμηθευτών μας, όπως ορίζεται στις συμβάσεις που συνάπτουμε μαζί τους. Για το 2024, ο χρόνος πληρωμής κυμάνθηκε από 0 έως 120 ημέρες, ανάλογα με το είδος και το ύψος της προμήθειας.
 

Επιλογή Προμηθευτών

Στον Όμιλο ΟΤΕ, για την επιλογή των υποψήφιων προμηθευτών, ορίζουμε σε κάθε προκήρυξη προμηθειών ειδικά κριτήρια που σχετίζονται με την Εταιρική Υπευθυνότητα και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

 

Όλοι οι υποψήφιοι προμηθευτές καλούνται να δηλώσουν ότι συμφωνούν ρητά με τον Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών Ομίλου ΟΤΕ, ο οποίος αντανακλά την πρόθεση των εταιρειών του Ομίλου να συνεργαστούν με κοινωνικά και περιβαλλοντικά υπεύθυνους προμηθευτές. Οι συμβάσεις με τους προμηθευτές, περιλαμβάνουν ειδικές ρήτρες αναφορικά με θέματα που αφορούν την υγεία και ασφάλεια, τη συμμόρφωση με τη περιβαλλοντική νομοθεσία, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ασφάλεια και την εμπιστευτικότητα πληροφοριών. Επιπλέον, στη σύμβαση οι προμηθευτές δεσμεύονται ως προς τη συμμόρφωσή τους με τον Κώδικα Δεοντολογίας Προμηθευτών Ομίλου ΟΤΕ, τον Κώδικα Δεοντολογίας Ομίλου ΟΤΕ και τον Κώδικα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών Ομίλου ΟΤΕ.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών του Ομίλου ΟΤΕ τροποποιήθηκε το 2023 για να περιλαμβάνε:


  • Ειδική μνεία στην προσήλωση του ΟΤΕ και των θυγατρικών του στην τήρηση των Βασικών Αρχών Ψηφιακής Ηθικής στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI).

  • Τις απαιτήσεις που θεσπίζει ο γερμανικός νόμος περί δέουσας επιμέλειας στην εφοδιαστική αλυσίδα (Lieferkettensorgfaltspflichtengesetz – LkSG), ως μέλος του Ομίλου DT. Ο LkSG προβλέπει ότι οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίζουν τη συμμόρφωση με τα ηθικά, κοινωνικά και οικολογικά πρότυπα και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες τους.
     

Αξιολόγηση Προμηθευτών

Οι ενεργοί προμηθευτές του Ομίλου ΟΤΕ αξιολογούνται σε ετήσια βάση, ενώ οι προς αξιολόγηση προμηθευτές επιλέγονται με βάση τις παραγγελίες (εντολές αγορών - POs), που εκδίδονται μέσα σε διάστημα 12 μηνών. Συγκεκριμένα, το 2023, η επιλογή των προμηθευτών που αξιολογήθηκαν, έγινε με βάση το σύνολο των παραγγελιών που εκδόθηκαν την περίοδο 1/10/2021 - 30/9/2022, για λογαριασμό των εταιρειών OTE, COSMOTE, GERMANOS, CTS, Global Solutions (CGS), Cosmote Payments, Rural North, Rural South, COSMOTE e-Value Α.Ε., e-Value Ltd, e-Value International και Telekom Romania Mobile Communications.

 

Η αξιολόγηση προμηθευτών Ομίλου ΟΤΕ περιλάμβανε:


  • όλους τους προμηθευτές με παραγγελίες αξίας μεγαλύτερης των €2 εκατομμυρίων (για όλες τις εταιρείες που αναφέρθηκαν παραπάνω)

  • όλους τους προμηθευτές που παρείχαν σημαντικά είδη προμήθειας (δηλ. προϊόντα και υπηρεσίες που έχουν σημαντική επίδραση στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παρέχονται στους πελάτες), αξίας πάνω από €500.000

  • όλους τους προμηθευτές προϊόντων/ υπηρεσιών που σχετίζονται με το Ενοποιημένο Σύστημα Διαχείρισης του Ομίλου (Group Consolidated Management System)

  • ορισμένους προμηθευτές, οι οποίοι δεν πληρούσαν τα παραπάνω κριτήρια, αλλά προτάθηκαν προς αξιολόγηση
     

Επίσης, οι προς αξιολόγηση προμηθευτές καλούνται να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης της επίδοσής τους σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης. Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει ως στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση των προμηθευτών σχετικά με την κοινωνική και εταιρική υπευθυνότητα, παρέχοντας τη δυνατότητα να παρουσιάσουν πληροφορίες σχετικά με τα συστήματα διαχείρισης και τις πρακτικές που εφαρμόζουν. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει ερωτήσεις σχετικές με την εταιρική υπευθυνότητα, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την εργασία, το περιβάλλον, την υγεία και ασφάλεια, την ποιότητα και την επιχειρησιακή συνέχεια. Οι ερωτήσεις αφορούν στην επίδοση τόσο των προμηθευτών του Ομίλου όσο και των προμηθευτών και υπεργολάβων των ιδίων.

Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ, ως μέλος του Ομίλου DT, συμμετέχει στο σύστημα παρακολούθησης κινδύνων της εφοδιαστικής αλυσίδας του Ομίλου DT συμπεριλαμβάνοντας τους στρατηγικούς προμηθευτές του. Οι προμηθευτές υποβάλλονται σε ανάλυση κινδύνου βάσει κριτηρίων που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και επίσης υποβάλλονται σε ad-hoc αναλύσεις όταν προκύψει βάσιμη αναφορά περιστατικού παραβιάσεων αναφορικά με τα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή περιβαλλοντικών κινδύνων. Αυτά τα δύο μέτρα συμβάλλουν στην αναγνώριση των κινδύνων προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες των κινδύνων και η πιθανότητα να συμβούν περιστατικά παραβιάσεων.
 

Κατηγοριοποίηση & Ανάπτυξη Προμηθευτών

Η βαθμολόγηση των προμηθευτών από τις οργανωτικές μονάδες του Ομίλου ΟΤΕ που εμπλέκονται στη διαδικασία, καθώς και τα συμπληρωμένα από τους προμηθευτές ερωτηματολόγια αυτοαξιολόγησης τροφοδοτούν το Σύστημα Αξιολόγησης Προμηθευτών του Ομίλου, προκειμένου να προκύψει μια ποσοτικοποιημένη επίδοση κάθε προμηθευτή. Η επίδοση κάθε προμηθευτή σε θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας αντιστοιχεί στο 10% της συνολικής βαθμολογίας. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στη Διοίκηση του Ομίλου.

 

Για τους προμηθευτές που συγκεντρώνουν χαμηλή βαθμολογία, η Διοίκηση αποφασίζει αν θα παραμείνουν στη λίστα των αποδεκτών προμηθευτών του Ομίλου, αν χρειάζεται να δείξουν βελτίωση στην επίδοσή τους (οπότε καθορίζονται κάποια σχέδια δράσης σε συνεργασία με τους προμηθευτές) ή αν θα διακοπεί η συνεργασία με τον Όμιλο (οπότε ενημερώνονται οι αρμόδιες Διευθύνσεις του Ομίλου).

Για κάθε κοινό προμηθευτή με την Deutsche Telekom, στον Όμιλο ΟΤΕ λαμβάνουμε υπόψη τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων και των ελέγχων της DT, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων Eco Vadis/self-assessments και JAC (Joint Audit Cooperation). Σε περίπτωση που η DT εντοπίσει ότι κάποιος προμηθευτής δεν συμμορφώνεται με την πολιτική του Ομίλου DT και τα διεθνή πρότυπα και διακόψει τις συναλλαγές μαζί του, οι εταιρείες του Ομίλου ΟΤΕ ενημερώνονται και αφαιρείται ο προμηθευτής από την λίστα των αποδεκτών προμηθευτών.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας Προμηθευτών Ομίλου ΟΤΕ θέτει το πλαίσιο για τους κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς ελέγχους καθώς και τους ελέγχους κανονιστικής συμμόρφωσης. Οι δραστηριότητες των προμηθευτών και των υπεργολάβων του εποπτεύονται με στόχο την αποτελεσματική αξιολόγηση της συμμόρφωσής τους με τις Αρχές του Κώδικα. Σε περίπτωση που γνωστοποιηθεί στον Όμιλο ΟΤΕ οποιαδήποτε μη συμμόρφωση με τις Αρχές του Κώδικα αναπτύσσεται ειδικό σχέδιο βελτίωσης, το οποίο πρέπει να υλοποιείται εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.

Για την αναφορά τυχών περιστατικών παραβατικής συμπεριφοράς στην εφοδιαστική αλυσίδα, έχουν καθιερωθεί σχετικά κανάλια επικοινωνίας.
 

Ενημέρωση Προμηθευτών για θέματα Βιώσιμης Ανάπτυξης

Ο Όμιλος ΟΤΕ θεωρεί ότι η διάχυση βασικών αξιών και προτύπων ESG/ βιώσιμης ανάπτυξης στην εφοδιαστική αλυσίδα αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό υπεύθυνης επιχειρηματικής συμπεριφοράς και βιωσιμότητας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Όμιλος ΟΤΕ, απαιτεί από τους προμηθευτές και τους συνεργάτες του να τηρούν τις αξίες και τις αρχές του, όντας εναρμονισμένοι με τα περιβαλλοντικά και τα κοινωνικά πρότυπα, αλλά και με τις πρακτικές που εφαρμόζει.

Mε σκοπό να συμβάλλει στην ενημέρωση των προμηθευτών του για σημαντικά θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και για να τους υποστηρίξει στην συμμόρφωσή τους με τις σχετικές απαιτήσεις του, o Όμιλος ΟΤΕ προσφέρει online εκπαιδευτικό υλικό:

Ηλεκτρονική Εκπαίδευση με τις ακόλουθες θεματικές ενότητες:

Εκπαιδευτικό βίντεο (Econsence): Σεβασμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην εφοδιαστική σας αλυσίδα

Επιπλέον πληροφορίες:

Οδηγίες παρακολούθησης του video «Σεβασμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην εφοδιαστική σας αλυσίδα» με ελληνικούς υπότιτλους:


  • Πηγαίνετε στις «Ρυθμίσεις»

  • Πατάτε την επιλογή «Υπότιτλοι»

  • Επιλέγετε την «Αυτόματη Μετάφραση» (αν δεν σας εμφανίζει την επιλογή «Αυτόματη Μετάφραση» επιλέξτε πρώτα το «Αγγλικά» και πατήστε πάλι την επιλογή «Υπότιτλοι»)

  • Επιλέγετε «Ελληνικά»